Anasayfa /  Kültür sanat

Ahirette 45 Gün, 7 Aralık itibariyle mağazalarda okurlarıyla buluşuyor

Mehmet Ali Bulut’un son kitabı “Ahirette 45 Gün”, 7 Aralık itibariyle raflarda ve online mağazalarda okurlarıyla buluşuyor.

Abone ol
Abone ol 10 Aralık 2020 00:20

Gerçeküstü bir tecrübe: Ahirette 45 gün

 

“...insan bunu gözleriyle görmese, inanması çok zor bir hâldi.”

 

Boyabatlı Halil Akbaş’ın, ahiret hâllerine dair kırk beş gün boyunca yaşadıkları bir rüya, hayal ya da tek seferlik bir tecrübe değil. Âdeta astral bir seyahat ile gidip olayı yerinde yaşayıp gelme tecrübesi. Babam İsmail’in anlattığına göre bir karakol dolusu jandarmanın sorgulayıcı bakışları altında, her akşam aynı saatlerde tekrar eden kırk beş günlük bir hadise, bir gidip gelme hâli.

Mehmet Ali Bulut

 

Dünyanın her kültüründe insanların ahiret hayatına dair sayısız tecrübeleri ve tespitleri vardır. Gereklerini hakkıyla yerine getiremese de pek çok insan, tam bir kanaatle olmasa dahi ahiret hayatına inanır. İnsanlar en azından rüyalar vasıtasıyla ahiret hayatıyla ilgili tecrübeler yaşar; kimileri öldüğünü görür, kimileri mezarına konduğunu, kimileri cennet ve cehennem hâllerini tecrübe eder...

Kısa süreliğine de olsa tıbbî anlamda ölüp dirilenlerin anlattıkları sayısız vakalar, kişisel tecrübelere dayanan veriler de mevcuttur ama bugünün determinist zihin yapısı hep laboratuvar düzeyinde kanıt aradığı için bu türden anlatılar ancak meraklılarını ilgilendiren malzemeler olarak hatıralarda, edebi eserlerde, filmlerde sanatsal bir malzeme olarak işlenir; okuruyla/izleyicisiyle buluşur.

Mehmet Ali Bulut’un kaleme aldığı “Ahirette 45 Gün” romanı da böylesi bir tecrübenin ürünü. Roman, İkinci Dünya Savaşı’nın tüm dünyayı kasıp kavurduğu dönemde, Malatya Akçadağ Karakolu’nda bir grup askerin günler boyunca şahit olduğu, yaşanmış gerçektüstü bir hatıraya dayanıyor. Romanın kahramanı Boyabatlı Halil Akbaş, kırk beş gün boyunca her akşam kendi iradesi dışında, bir tür astral seyahatle ötelere/ahirete gider; bir karakol dolusu koğuş arkadaşının sorgulayıcı bakışları altında orada yaşadıklarını etrafındakilere detaylıca aktarır. Bu hadiseden çok etkilenen koğuş arkadaşı İsmail Bulut, Halil Akbaş’ın bu olağanüstü tecrübesini âdeta bir kamera gibi zihnine kaydeder. Bu şahit olduğu kırk beş günün etkisi onda o kadar derin izler bırakır ki öğrendikleriyle askerlik sonrasındaki hayatına yeni bir yön çizer.

Kahramanlarının büyük bir kısmı artık ahirete intikal etmiş hayli ilgi çekici bu hikâyenin anlatıcısı İsmail Bulut, aynı zamanda hadisenin birincil tanığıdır ve bu kitabın yazarı Mehmet Ali Bulut’un babasıdır. “Ahirette 45 Gün”; bir babanın olağanüstü ve hikmetli bu tecrübesini oğluna aktarmasının hikâyesidir.

“Çocukluğumda babamdan defalarca dinlediğim ve birkaç kez kitap olarak da yazmaya teşebbüs ettiğim bu hikâyenin neden daha önceki zamanlarda tamamlan(a)madığını şimdi anlıyorum. Daha önce yazılmış olsaydı kitap eksik kalacakmış, vakitsiz doğacakmış…” diyen Mehmet Ali Bulut’un son kitabı “Ahirette 45 Gün”, 7 Aralık itibariyle raflarda ve online mağazalarda okurlarıyla buluşuyor.

 

Yorumlar