Anasayfa /  Ekonomi

Afrika ile dış ticaret hacmimiz yaklaşık 20 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'nin Afrika ile dış ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaştı, 39 ülkede büyükelçiliğimiz, 26 ülkede ticaret müşavirliğimiz var." dedi.

Abone ol
Abone ol 14 Haziran 2017 16:43

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu anda Afrika'da 10 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımı var. Şu anda Afrika açılımı kapsamında bir süreç yaşıyoruz. Türkiye'nin Afrika ile dış ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaştı, 39 ülkede büyükelçiliğimiz, 26 ülkede ticaret müşavirliğimiz var." dedi.

Zeybekci, Burundi Dış İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Alain Aime Nyamitwe ile iki ülke arasında yapılan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın (YKTK) Bakanlıktaki imza törenine katıldı.

Anlaşmayı iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin ve yatırımların artırılması yolunda hukuki altyapının tamamlanması açısından çok önemli gördüklerini vurgulayan Zeybekci, anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle Türk yatırımlarının daha da artacağına yönelik inancını dile getirdi.

Zeybekci, anlaşmaların Türk şirketlerine öngörülebilir yatırım ortamı sunması açısından önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Şu anda Afrika'da 10 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımı var. Bu anlaşmanın imzalanması Afrika'ya ilgi duyan Türk yatırımcıları için çok önemli. Şu anda Afrika açılımı kapsamında bir süreç yaşıyoruz. Türkiye'nin Afrika ile dış ticaret hacmi 20 milyar dolara yaklaştı, 39 ülkede büyükelçiliğimiz, 26 ülkede ticaret müşavirliğimiz var. Ticaret müşavirliklerimizi çok kısa sürede büyükelçiliklerimizin olduğu her yerde açmayı planlıyoruz. Türk Hava Yolları (THY) Afrika'da en çok noktaya uçan havayolu şirketi. İstanbul'da yaptığımız Türkiye-Afrika Zirvesini seneye inşallah yine geniş katılımlı olarak Afrika'da yapacağız."

Zeybekci, Türkiye'nin artık en negatif dönemleri geride bıraktığını ifade ederek, darbe girişimi ve terörle ilgili sıkıntıların sona erdiğini söyledi.

Türkiye'nin yatırımları, ticari performansı ve reformlarıyla dünyada ve bölgesinde önemli bir kapı haline geldiğine dikkati çeken Zeybekci, bu gücü ülkenin dostlarıyla harekete geçirmek istediklerini kaydetti.

Zeybekci, "2016'nın son çeyreğinde söylediğimiz gibi Türkiye olumlu sonuçları 2017 yılında almaya başladı. 2017'nin ilk 5 ayındaki ihracat artışımız yüzde 9 seviyesinde. Yılın geri kalanında yüzde 10'un üzerinde bir ihracat artışıyla 2017'yi kapatacağız inşallah. Ramazan tatilinin hazirana rastlamasına rağmen inşallah bu ayı da artıyla kapatacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde takdire şayan şekilde yüzde 5'lik büyüme rakamına ulaştığını ifade eden Zeybekci, buna yönelik öngörülerini geçen yılın sonundan itibaren aktardığını anımsattı. Zeybekci, "2017 yılının ikinci çeyreğinin büyümesi de birinci çeyrek gibi başarılı olacak. Buna ihracat önemli katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Zeybekci, Türkiye'nin yıl sonunda 155 milyar doları aşacak bir ihracat tutarına ulaşacağını, bu yıla ilişkin büyüme öngörüsünün de Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen tutarın üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, uluslararası doğrudan yabancı yatırım girişinin de bu yıl geçen yıla göre artacağını söyledi.

"Süper teşvik" olarak adlandırılan proje bazlı yatırım teşvik sisteminin önemine işaret eden Zeybekci, bu kapsamda bugüne kadar 28 milyar liralık başvuru aldıklarını, yıl sonunda bu tutarın 70 milyar liraya ulaşmasını öngördüklerini, cazibe merkezlerine ilişkin de 100 milyar liranın üzerinde başvuru yapıldığını dile getirdi.

"Notlarınızdan kopya çektim"

Bakan Zeybekci, Burundi'nin yerel dilinde "birlik, gayret ve ilerleme" anlamına gelen kelimelerin iki ülke ilişkilerinin sloganı olacağını söyledi.

Konuk Bakan Nyamitwe'nin konuşmasının başında bu sözleri kendisinin de kullanmak istediğini belirtmesi üzerine Zeybekci'nin esprili şekilde "Kopya çektim notlarınızdan." demesi gülüşmelere neden oldu.

Nyamitwe, konuşmasında, Türkiye'nin de kendi ülkesi gibi darbe teşebbüsüne maruz kaldığına ve bunun uzantılarının dışarıda olduğuna değinerek, bu müdahaleler başarısızlığa uğradığında bazı ülkelerin evrensel değerlerle çelişen açıklamalarının gündeme geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin Afrika'daki yatırımlarını artırdığı ve çok fazla yatırım çektiği bir dönemde olduğunu anımsatan Nyamitwe, THY'nin Afrika'nın birçok yerine uçuş gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Nyamitwe, "Umuyorum THY çok kısa süre içinde Bujumbara Havalimanı'na da direkt uçuş başlatır. Sayın Bakan umuyorum ki THY ile direkt uçuş ile sizi Bujumbara'da ağırlayabiliriz. Zaten iki ülkenin de bu konuda iradesi var, bize düşen bunu somutlaştırmak." diye konuştu.

Türkiye'nin Burundi coğrafyasında kendisine uygun yatırım alanları bulabileceğine işaret eden Nyamitwe, ülkesinde Türkleri görmekten memnuniyet duyacağını söyledi.

Daha sonra Türkiye ve Burundi arasında YKTK anlaşması imzalandı.


Etiketler dış ticaret
Yorumlar