Anasayfa /  Foto Galeri

Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi? İşte Adnan Menderes’in hayatı…

Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun 17 Eylül 1961'de idam edilmesinin üzerinden 60 yıl geçti. Merhum Başbakan Adnan Menderes ölüm yıldönümünde bir kez daha anılıyor. Siyasi hayatı boyunca yaptığı atılımlar ile önemli başarılar elde eden Menderes, partisini iktidara taşımayı başarmıştı. Peki, Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi? İşte Adnan Menderes’in hayatı…

Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi?  İşte Adnan Menderes’in hayatı… - Sayfa 1

Hem eğitim hayatında hem de siyasi kariyerinde önemli başarılara sahip olan merhum Başbakan Adnan Menderes milletvekilliği, parti kuruculuğu, başbakanlık ve parti genel başkanlığı yaptı. İşte Menderes’in eğitimden, siyasete hayatı ile ilgili tüm detaylar…

Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi?  İşte Adnan Menderes’in hayatı… - Sayfa 2

ADNAN MENDERES KİMDİR?

Adnan Menderes (1899, Aydın - 17 Eylül 1961, Bursa) Tam adı, Ali Adnan Ertekin Menderes, 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçu.

Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi?  İşte Adnan Menderes’in hayatı… - Sayfa 3

1899 yılında Aydın'da doğdu. Babası İzmirli Katipzade İbrahim Ethem Bey, annesi Aydınlı Hacı Alipaşazadeler'den Tevfika Hanım'dır. Menderes, anne ve babasını küçük yaşta kaybettiği için onları neredeyse hiç hatırlamamaktadır. Hacı Ali Paşa dedesinden miras yoluyla kalan Aydın'daki Çakırbeyli Çiftliği ile Menderes, daha dokuz yaşındayken küçük ama yalnız bir ağa olmuştur.

Adnan Menderes kimdir, ne zaman ve neden idam edildi?  İşte Adnan Menderes’in hayatı… - Sayfa 4

Eğitim Hayatı

Okul hayatına, İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başlayan Menderes, eğitimine İzmir Amerikan Koleji'nde devam etti. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili seçildikten sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ne girerek, 1935 yılında mezun oldu. Yedek subay eğitimi almasına karşı, Birinci Dünya Savaşı'na sıtma hastalığına yakalandığı için katılamayan Menderes, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği başarılardan dolayı İstiklal Madalyası almaya değer görüldü. İzmir'in ünlü ailelerinden, Evliyazade Fatma Berin Hanım ile 1929 yılında evlendi ve Yüksel, Mutlu, Aydın olmak üzere üç oğlu oldu.