ADET DÖNEMİ ASTIMLI KADINLAR İÇİN ATAK RİSKİ OLUŞTURMAKTA

 Astım bronşiale birçok faktörden etkilenir.Kadınlarda hormonal değişiklikler astımlı olan kadınlarda adet dönemi öncesi belirgin risk oluşturmaktadır.

 Tıbbi çalışmalar kadınların adet dönemi öncesi acil polikliniklerine daha sık başvurduğunu göstermektedir.

 Adet dönemi öncesi progesteron ve östrojen seviyesinde düşme gözlenmektedir.Bu düşme bronş mukozalarındaki astımlılardaki hassasiyeti daha hassas hale getirdiği ve astım şikayyetlerini arttırdığı bilinmektedir.Bu astım şikayetleri adet dönemine bir hafta kala artmaya başlamakta ve adet dönemine yaklaşırken git gide artmaktadır.

 Tüm astımlı kadınlarda adet dönemlerinde astım şikayetlerinin artma oranı %20-40 arasındadır.Hormon değişikliklerinin astımda önemli rol oynayan mast hücrelerini bronş mukozasında arttırmaktadır.Mast hücreleri salgıladıkları kimyasallarla astımlıları daha problemli hale getirmektedir.

 Amerikan CDC rakamlarına göre 18 yaş altı erkeklerde %10 astım ,kızlarda %7 astım görülmektedir.18 yaş dolaylarında oranlar eşitlenmektedir.İleleyen yaşlarda ise erkeklerde oran %5.4,kadınlarda %9.6 a kadar artmaktadır.Bu hormonların astımı etkilemesine bağlanmıştır.Erkeklik hormonu olan testosteron bronşlardaki astıma bağlı iltihabı azaltır.

 Ağır adet dönemi astımlılarda doğum kontrol haplarının (Östrodiol) astım şikayetlerini normale çevirdiğini biliyoruz.

 Ayrıca eşlik eden bir durumda adet dönemlerinde ağrı kesici kullananlarda ağrı kesicilerinde astım atağı nedeni olabileceğini unutmamak gerekir.

 Tedavide astım ilaçlarının duruma göre ayarlanması ve ağır vakarda doğum kontrol ilaçlarının devreye sokulmasıdır..

Yorumlar