Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

ABD Bağımsızlık Günü Resepsiyonu iptal edildi

ABD Bağımsızlık Günü Resepsiyonu iptal edildi

Abone ol
Abone ol 03 Temmuz 2016 23:43

ABD Ankara Büyükelçiliği ABD'nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz resep-siyonunu iptal etti. Gerekçe olarak  İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısı ve ülkede yas ilan edilmesi gösterildi.

4 Temmuz Amerikan Bağımsızlık Günü (Independence Day) ABD'nin 1776 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandığı gündür. Tüm yurtta federal tatil ilan edilen 4 Temmuz ülke genelinde değişik etkinliklerle kutlanır.

ABD Bayrağı'ndaki 13 çizgi, bağmsızlığını ilan eden 13 koloniyi temsil eder. Bayraktaki 50 yıldız ise ABD'nin 50 eyaletini sembolize eder.

AMERİKAN BAĞIMSIZLIK BİLDİRİSİ

Amerikan Bağımsızlık Bildirisi Onüç Koloni'nin Büyük Britanya Krallığı'ndan ayrı olarak bağımsızlıklarını ilan ettikleri belgedir.

Kongre tarafından 2 Temmuz 1776 tarihinde onaylanmış 4 Temmuz'da ilan edilmiştir; bu tarihten sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu belge Washington, D.C.'deki devlet arşivlerinde gösterimde bulunmaktadır. Amerikan kolonilerinin bağımsızlıkları Büyük Britanya Krallığı tarafından 3 Eylül 1783 tarihindeki Paris Antlaşması'yla tanınmıştır.

11 Haziran 1776 tarihinde Virjinya'lı delege Richar Henry Lee, bağımsızlık için bir karar sureti sunduktan sonra, Massachusetts'ten John Adams, Pensilvanya'dan Benjamin Franklin, Virjinya'dan Thomas Jefferson, New York'tan Robert R. Livingston, ve Connecticut'tan Roger Sherman tarafından oluşan beşli komite tarafından hazırlanmıştır. Bildirgenin büyük bir bölümü Jefferson tarafından yazılmıştır.

Bildiride şu sözler yer almaktadır:

"Bütün insanların eşit yaratıldıklarına; yaratıcıları tarafından onlara hayat, özgürlük ve mutluluğu arama hakkı gibi geri alınamaz bazı haklar verildiğine inanıyoruz".

Bu belgede ifadeye kavuşan yönetim ilkeleri için Thomas Jefferson şöyle demiştir:

“ Biz şu gerçeklerin açık olduğu görüşündeyiz: bütün insanlar eşit yaratılmışlardır, onları yaratan Tanrı kendilerine vazgeçilemez bazı haklar vermiştir, bu haklar arasında yaşama, özgürlük ve refahını arama hakları yer alır, bu hakları korumak için insanlar arasında meşru, iktidar hak ve yetkilerini yönetilenin rızasından alan hükümetler kurulmuştur. Herhangi bir hükümet şekli, bu amaçları tahrip eder bir nitelik kazanırsa, onu değiştirmek veya kaldırmak ve temelleri kendi güvenlik ve refahlarını sağlamaya en uygun görünecek ilkeler üzerine dayanan, güç ve yetkiyi aynı amaçla örgütleyen yeni bir hükümet kurmak o halkın hakkıdır. ”

Etiketler 4 Temmuz
Yorumlar