Anasayfa /  Politika

6 lider Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi açıklıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal bugün Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmasını açıklıyor. Liderler salonda...

Abone ol
Abone ol 28 Şubat 2022 14:18

CHP İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek partisi liderleri bugün 28 Şubat Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem zirvesinde bir araya geldi. 6 partinin ortak hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını kamuoyuna açıklanıyor. Programın sunuculuğunu Tuluhan Tekelioğlu yapıyor. Güçlendirilmiş parlamenter sistem önerileri arasında neler var? İşte ayrıntılar...

 

6 lider toplantının yapılacağı salona yan yana birlikte geldiler...

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem sunumu metni hazırlayan genel başkan yardımcıları CHP'den Muharrem Erkek, İYİ Parti'den Bahadır Erdem, Gelecek Partisi'nden Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi'nden Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi'nden Bülent Kaya, Demokrat Parti'den Bülent Şahinalp tarafından yapılacak. Genel başkan yardımcıları sırayla metinden bir bölüm okuyor... İlk bölümü CHP'den Muharrem Erkek okudu ve sözlerine "Savaşa hayır" diyerek başladı. Erkek'in konuşması şu şekilde:

 Bu yeni bir başlangıç, yeni bir inşadır

- İstişareyi esas alarak hazırladığımız metni açıklıyoruz. Anayasa değişikliği demokrasinin asli ilkelerini hiçe sayılarak hazırlanmış, demokratik şekilde müzakere edilmeden 41 gün gibi kısa sürede kabul edilmiştir.  Cumhurbaşkanına çok geniş ve denetimsiz yetkiler verilmiştir. Egemenliği şahsileştiren bu sisteme biz karşı çıkıyoruz. Meclis'in devredilemez bütçe hakkı dahi ortadan kaldırılmıştır.

- Biz bu demokrasiden uzak sisteme karşı çıkıyor ve ülkemizi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'le, demokrasiyle taçlandırmak istiyoruz. Tüm insanların insan onuruna yaraşır bir hayat yaşamasını sağlamak istiyoruz.

- Temel insan haklarının tamamını teminat altına alacağız. Bu sistem, düşünce özgürlüğünün, basın, din , vicdan özgürlüğünün, kadın ve çocuk haklarının korunduğu bir sistemdir. Bu sistem her vatandaşına eşit şekilde yaklaşan çoğulcu bir sistemdir.

- Şeffaf ve hesap verebilir bir sistemdir. Bunun güvencesi de hazırladığımız siyasi etik kanunudur. Bu yeni bir başlangıç, yeni bir inşadır.

Seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu'nun konuşması şu şekilde:

- Yarının Türkiye'si için gerçekleştirdiğimiz tarihi ana şahitlik ediyoruz. Masum insanların bombalanmasına hayır diyerek sözlerime başlıyorum. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ve etkin denetim mekanizmaları olan bir yönetim sistemi amaçlıyoruz.

- Hükümeti güçlendirirken meclisi zayıflatmama isteğindeyiz. Parlamenter sistemin kalbi olan TBMM'nin kanun yapma eylemini saplayacağız.

- Seçim kanunlarında yapılan düzenlemelerle siyasette dürüstlük güvence altına almaktadır. Temsil gücünü artırmak ve temsilde adalet için seçim barajını yüzde 3'e düşüreceğiz.

 

 

Yorumlar