Anasayfa /  Ekonomi

30 Haziran altın düşüyor gram 970 liraya göz kırptı!

Dün, altının gram fiyatı, ons altın ve dolar kurundaki düşüşe paralel değer kaybederek günü yüzde 0,3 azalışla 972,8 liradan tamamladı. 30 Haziran haftanın dördüncü işlem gününde altın fiyatları belli oldu. Altının gram fiyatı, düşüşle başlamasının ardından 971,6 lira seviyesinde işlem görüyor. Peki uzmanlar düşüş için ne diyor?

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 30 Haziran 2022 12:56

Altın fiyatları yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. 30 Haziran altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından önceki kapanışının 0,1 altında 971,6 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.594 lira, Cumhuriyet altını da 6.510 liradan satılıyor. Düşüş eğilimini üst üste 4'üncü işlem gününe taşıyan altının ons fiyatı, su dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 1.815,3 dolardan işlem görüyor.

Analistler, merkez bankaları yetkililerinin enflasyonla mücadeleye ilişkin net mesajları ve güçlenen resesyon endişeleri ile ons altında oynaklığın arttığını söyledi. Ekonomist Belgin Maviş, A Haber canlı yayınında altın fiyatları ve piyasalara ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu: 

-Dün Borsa İstanbul'da beklenmedik satış vardı. Yüzde 3,5'a varan o sert düşüşte banka ve holdinglere gelen satışlar etkiliydi. BİST 100'de genellikle yüzde 1 yüzde 1,5 aralığında satışlar görmüştük uzunca bir süredir. Benzer hareketi Mayıs ayında da yaşadık aslında. O zamanda 2.330 – 2.350 bandına kadar bir geri çekilme hareketi olmuştu ama sonrasında Haziran ayı itibariyle 2.648 tarihi zirveye doğru yükseliş için bu bir güç toplama oldu.

-Küresel piyasalara baktığımızda onlarda da karışık kapanışlar var. Çünkü en büyük korku resesyon. Dün Powell, Lagarde ve Bailey, 3 merkez bankası başkanı bir araya geldi ve Powell'ın açıklamalarında bu süreç acılı olacak mücadele süreci dedi. Yumuşak bir iniş nasıl yapabiliriz ABD ekonomisinde daralma var enflasyonu hafife aldık günah çıkarmalarını da beraberinde gördük Powell'dan.Sonuç itibariyle şu anda korkulan enflasyon ve enflasyonun enerji fiyatlarıyla yükselmesi. Bu endekslere baskı yapmaya devam edecek. 

Altın için alım fırsatı

-Altın tarafında da tüm kıymetli materyallerde olduğu gibi geri çekilme devam ediyor. Ama gram altın tarafında her geri çekiliş bir alım fırsatı. 900 – 950 lira bandında yeni alım fırsatları yatırımcı yakalayabilir. 

İslam Memiş'ten altın yorumu

Altında düşüş devam ederken İslam Memiş de yatırımcıya önemli mesajlar verdi:

-Yatırımcımız, düğün yapacak olanlar, altın borcu olanlar 950 – 1.000 lira aralığını yakından takip edebilir. 1.000 lira seviyesinin altında 950 - 1.000 lira seviyesinin altında alımın ben kişisel olarak doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

-Altının ons fiyatında hızlı bir toparlanma süreci bekliyorum ben. Çünkü küresel piyasalarda resesyon, stagflasyon, jeopolitik riskler, enflasyon küresel piyasalarda artmaya devam ediyor. Altın uluslararası piyasalarda bu süreci değerlendirebilir. Ve altının ons fiyatı tekrar 2.000 dolar seviyesinin üzerine ataklar gerçekleştirebilir.

.

Yorumlar