Anasayfa /  Güncel

3 Ay İşten Çıkarma Yasağına Sendikalardan Yorumlar

Özel sektörde çalışanların işten çıkarma yasağı getirilecek. Tasarı henüz TBMM'ye gelmedi. Hak-İş, Türk-İş, DİSK ve diğer sendikalar asarı hakkında açıklamalar yaptı.

Abone ol
Abone ol 10 Nisan 2020 17:29

Özel sektörde çalışanların işten çıkarma yasağı getirilecek. Tasarı henüz TBMM'ye gelmedi. Hak-İş, Türk-İş, DİSK ve diğer sendikalar asarı hakkında açıklamalar yaptı.

Koronavirüs nedeniyle faaliyetlerine ara verilen yaklaşık 149 Bin işyeri kısa çalışma ödeneği başvurusu yaptı. Kısa çalışma ödeneğinde çalışanların ücretlerin belili bir kısmı verilecek. Bu tutar en faz 3480 Tl olabilecek

. Asgari ücret ile çalışan için 1175 Tl 4 ay süre ile ödeme yapılacak. İşten çıkarmalara önlem olarak 3 ay süre ile çalışanların işten çıkartılması yasağı getirildi. Henüz tasarı TBMM'ye gelmedi. Tasarı hakkında sendikalardan açıklamalar gelmeye devam ediyor

 

SENDİKALARDAN İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI İÇİN AÇIKLAMALAR;

Türk-İş Sendikası Ergün Atalay. İş Kanunun 25/2 fırkasındaki maddelerin işletilmemesi gerektiğini ifade ederek tasarıya olumlu baktıkları bazı eksiklerin olduğunu ifade etti. İşçinin yararlanabileceği ikramiye desteği talebinin olduğu ifade edildi. İşsizlik fonunda daha çok işçinin yararlanması gerektiği üzerinde duyuruldu. Ücretsiz izine çıkartılanlar için belirlenen günlük 39,4 TL'nin yetersiz olduğu ifade edildi.

Hak-İş Sendikası Mahmut Arslan teklif için yaptığı açıklamalarda Koronavirüs geçiş dönemindeki işten çıkartılmaların durdurulması ve kısa çalışma ödeneğinden herkesin yararlanması yönündeki ifadelerinin olduğunu belirtti.

 

DİSK Başkanı tarafından yapılan açıklamalarda ücretsiz izine çıkarılan işçilere yapılacak olan 39,40 TL ödemenin yetersiz olduğunu bunun kısa çalışma ödemesine kadar çıkartılması gerektiği ifade edildi. Acil işler ve zorunlu işler dışında işler durdurulmamaları, işleri durduran işçilere de bu ödemelerin yapılması gerektiği ifade edildi. İşsizlik fonundan işçilerin daha çok yararlanması gerektiği ifade edildi.

Yorumlar