Anasayfa /  Ekonomi

25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik mi geliyor?

25 yıl evli kalan ve 50 yaşını dolduran ev hanımlarının emekli olabilmesi durumu ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı.Yakın bir zamanda kanun teklifinin hazırlanacağı bildirildi.

Abone ol
Abone ol 02 Nisan 2020 00:03

Ülkemizde emekli olmak isteyen birçok kadın ve erkek vatandaşlar olmakla birlikte, emeklilik SGK kanununda yer alan hükümlere bazı durumların sağlanması durumunda mümkün olmaktadır. Özellikle hiçbir işte çalışmayan kadınların ise emeklilik için sadece sınırlı seçenekleri bulunmakla birlikte geçtiğimiz yıl kasım ve aralık aylarında meclise getirilen bir teklif ile birlikte bu emeklilik seçeneklerine yenisi eklenmişti.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas numarası ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalan ve 50 yaşını geçen ev hanımlarına emeklilik hakkı tanılanacak.

Komisyona Gönderildi

Mart başı itibari ile sigortası olmayan ve 25 yıl evli kalma koşulu ile 50 yaşını geçen ev hanımlarının emekli olmasına olanak tanıyan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı 'na sunulmuş olup daha sonra ise Plan Bütçe Komisyonu’na gönderildi.

Komisyonlardan geçmesi durumunda ise teklif TBMM Genel Kurulu’na gelecek ve teklifin TBMM Genel Kurulu'ndan da geçtikten sonra kabul edilmesi ile birlikte uygulamaya geçecek ve ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi mümkün olacak.

Ali Duman Soruları Yanıtladı

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, başta teklif olmak üzere konu ile ilgili önemli soruları yanıtladı. Duman:

"Ülkemiz genelinde milyonlarca ev hanımı çalışmadıkları için emekli olamıyor. 008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınlar için ise emekli olup tam aylık alabilmeleri için 7.200 gün yani toplamda 20 yıl çalışmaları gerekiyor. Çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak süre kadar çalışamayan ev hanımları ise emeklilik gibi çok önemli bir sosyal haktan yararlanamamış oluyorlar” açıklamalarında bulundu.

Kadınların ilgili teklifin yanı sıra emekli olmak için başvuracağı bir diğer seçenek daha bulunmakta olup bu seçenek isteğe bağlı emeklilik olarak yer almaktadır.

Yorumlar