Anasayfa /  Ekonomi

2023 Yeni EYT açıklaması! Bakan Vedat Bilgin duyurdu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durumu konusunda araştırmalar devam ediyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu ile ilgili olarak EYT'nin meclise sunulacağı tarih hakkında açıklama yaptı. Peki EYT ne zaman meclise gelecek, ilk maaşlar ne zaman ödenecek?

Abone ol
Abone ol 24 Ocak 2023 20:31

EYT konusunda araştırmalar devam ediyor. Sosyal medya üzerinde de sıklıkla gündem olan EYT düzenlemesi hakkında son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamalarda bulundu. EYT düzenlemesinden yararlanacak olan 2 milyon 250 bin kişi ise ilk maaş ödemelerinin ne zaman yapılacağı ve meclise ne zaman sunulacağı ve sürecin ne zaman yasalaşacağı sorularına yanıt aramaya devam ediyor. Peki EYT ne zaman yasalaşacak? İlk maaş ödemeleri ne zaman yapılacak?

EYT NE ZAMAN MECLİSE SUNULACAK? 
EYT düzenlemesi hakkında geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu bu haftayı işaret ederek meclise sunulmasını bekliyoruz ifadelerini kullanmıştı.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK? 
EYT düzenlemesinde ilk maaşların Mart ayında hesaplara yatması bekleniyor. Konu ile ilgili açıklamayı Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yapmıştı.

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI! 
 Teknik yazım süreci uzun sürüyor. (Bu hafta gelir mi teklif Meclis'e?)Gelir tahmin ediyorum. Grupta milletvekilleriyle görüşüyorlar. Üzerinde konuştukları kanun teklifini komisyonda tartışacaklar. Bu hafta biter. İçerikte bir şey değişmez. (EYT'nin toplam maliyeti nedir?) Toplam maliyetini söyleyemeyiz. Çünkü 2027'de emekli olacaklar da var. Bu yıl içerisinde 150 milyar lira civarında EYT'nin 2023 maliyeti, tahminim bu ama. (Kıdem tazminatı maliyeti) Özel sektör kısmı, 4A'lılar sigortalılar, onu ilgilendiriyor. Devleti ilgilendiren tarafı da var, memurlar emekli olursa onların da ikramiyesi var.

EYT'LİLER NE KADAR EMEKLİ MAAŞ PROMOSYONU ALACAK?

EYT'li olan emekliler düzenleme yasalaştıktan sonra ilk maaşlarını alacak. Ödenen prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre verilecek olan maaş tutarları değişiklik gösterecek. Promosyon tutarları da emeklilerin alacakları maaş rakamlarına göre belirlenecek. EYT kapsamında emekli olup ilk maaşını aldıktan üç gün sonra çalışılan banka ile promosyon anlaşması yapılabilecek.

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER? 
8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesindeki şartlar emeklilik için yaş şartı olmaksızın uygulanacak. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar kapsamda olacak.

Bu noktada prim gün sayısı, sigorta girişi ve sigortalılık süresi gibi konu başlıkları gündemde olacak.

SSK için aranan şartlar arasında 5.000 prim gününü tamamlamak erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresini doldurmak

Bağ-Kur'da ise şartlar biraz daha farklı erkeklerde 9.000 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi, Kadınlarda ise 7.200 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi şartı aranacak.

Etiketler eyt 2023
Yorumlar