Anasayfa /  Foto Galeri

2022 yılının en güçlü pasaportları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası

İngiltere merkezli Henley şirketi tarafından yayımlanan "2022 yılının en güçlü pasaportları" ropuru Covid-19 pandemisi ile iyice belirginleşen yoksul ve zengin ülkeler arasındaki uçurumu gözler önüne serdi. Listenin en başında vizesiz 192 destinasyona erişim sunan Japonya ve Singapur pasaportları yer alırken, Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan sonuncu oldu. Türkiye ise geçen yıla göre 7 sıra yükseldi. Peki Türkiye kaçıncı sırada?

2022 yılının en güçlü pasaportları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası - Sayfa 1

İngiltere’de yer alan Londra merkezli küresel vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması Henley & Partners'ın dünyanın en güçlü pasaportlarına dair hazırladığı 2022 raporu, seyahat özgürlükleri söz konusu olduğunda Kuzey Yarım Küre ile Güney Yarım Küre arasındaki uçurumu gözler önüne sürüyor.  

2022 yılının en güçlü pasaportları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası - Sayfa 2

Firmanın Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından sağlanan özel verilere dayanan Henley Pasaport Endeksi, 2006'dan beri dünyanın en seyahat dostu pasaportlarını düzenli olarak takip ediyor.

2022 yılının en güçlü pasaportları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası - Sayfa 3

JAPONYA VE SİNGAPUR LİSTENİN BAŞINDA


Bununla birlikte Henley & Partners, Covid-19 pandemisi boyunca artan seyahat engellerinin, endeksin 16 yıllık tarihindeki en geniş küresel hareketlilik boşluğuna yol açtığını açıkladı.

Ancak, rapor  geçici kısıtlamaları hesaba katmadı, bu nedenle dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip Japonya ve Singapur, teorik olarak 192 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat edebiliyor.

2022 yılının en güçlü pasaportları belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası - Sayfa 4

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PASAPORTLARININ ÇOĞUNU AVRUPA ÜLKELERİ VERİYOR


Henley Pasaport Endeksi’nin ilk sıralarını bazı gelişmiş Asya ülkeleri dışında çoğunlukla Avrupa ülkeleri yer alıyor. Sıralamada, Güney Kore Almanya ile ikinci sırada (190 destinasyon) ve Finlandiya, İtalya, Lüksemburg ve İspanya hep birlikte üçüncü sırada bulunuyor (189 destinasyon).