Anasayfa /  Ekonomi

2022 Kasım ayı Enflasyon oranı belli oldu mu?

Kasım ayı enflasyon oranının açıklanması için geri sayım başladı. Kasım ayı enflasyon oranı, TÜİK tarafından 5 Aralık saat 10.00'da açıklanacak. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 03 Aralık 2022 14:00

Kasım ayı enflasyon oranının açıklanması için geri sayım başladı. Kasım ayı enflasyon oranı, TÜİK tarafından 5 Aralık saat 10.00'da açıklanacak. İşte detaylar...

Türk lirasında devam eden değer kaybı, beraberinde enflasyonun da yükselmesini getirmesi düşünülüyor. Alım gücünü günden güne azaltan enflasyon oranı vatandaşlar tarafından endişeyle takip ediliyor.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kasım ayı enflasyon oranı 5 Aralık Pazartesi günü saat 10.00'da belli olacak.

ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR?

Reuters’ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Kasım ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 82.7 ila yüzde 85.3 arasında görülüyor.

TÜFE Ekim ayında yüzde 85.51 şeklinde gerçekleşmişti. Ankette aylık enflasyonun ise yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi düşünülüyor; tahminler yüzde 1.9 ila yüzde 3.4 bandında yer alıyor.

Ekonomistlere göre gıda, tütün ürünleri, mobilya, ev aletleri, giyim ve ayakkabı kalemleri aylık olarak Kasım’da yüksek artışın yaşandığı alanlar olacak. Reuters anketinde 2022 yıl sonu tahmini %69 oldu.

TCMB yılın son enflasyon raporunda Kasım ayından sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlıca düşeceğini söyleyerek yıl sonu tahminini yüzde 65.2’ye yükseltmişti.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirerek enflasyon ile mücadele etmeyi düşünüyor. Dolar/TL’deki 2021 Kasım ve Aralık’ta yaşanan anlık yükselişlerin bu yıl olmaması nedeniyle enflasyonda önemli bir baz etkisi oluşuyor. Baz etkisi bir önceki aya göre çift haneli enflasyonun görüldüğü Aralık ve Ocak ayında daha da belirgin olacak. Böylece fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon önümüzdeki 2 ayda belirgin şekilde düşecek. Yükselen enflasyona rağmen iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine vurgu yapan Merkez Bankasi (TCMB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tek haneli faiz çağrısı karşısında politika faizini 150 baz puan daha indirerek %9 seviyesine çekti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun Kasım’da bir önceki aya göre %4.87 yükseldiğini; açlık sınırının ise 7,785 TL ile mevcut asgari ücretin 2,285 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

Yorumlar