Anasayfa /  Ekonomi

2022 Aralık ayı ABD enflasyon verileri açıklandı!

ABD enflasyon rakamları ekonomistlerin gündeminde yer alıyor. ABD enflasyon rakamları Kasım ayında yıllık yüzde 7,1 ile yüzde 7,3 olan beklentinin altına geldi. Küresel piyasaların beklediği ABD enflasyon verileri belli oldu. Aralık ayında enflasyon verileri piyasa beklentilerine paralel geldi. İşte, 2022 Aralık ABD enflasyon rakamları...

Abone ol
Abone ol 12 Ocak 2023 18:21

ABD enflasyon rakamları için geri sayım soan erdi. FED, geçtiğimiz yıl artış gösteren enflasyon nedeniyle peş peşe faiz artırımına gitmişti. Amerika'daki resesyon endişe yaratırken gözler 2022 Aralık ayı enflasyon verisine çevrildi. ABD'de aralık ayı enflasyonu açıklandı. İşte, 2022 Aralık ABD enflasyon verisi ve konuya ilişkin merak edilen detaylar...

ABD ARALIK ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

ABD'de piyasaların merakla beklediği aralık ayı enflasyon verileri açıklandı. Buna göre tüketici fiyatları aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 yükseldi. Piyasa beklentisi de enflasyonun yüzde 6.5 gelmesi yönündeydi.

Kasım ayında enflasyon yüzde 7.1 olarak açıklanmıştı. Aralık ayıyla beraber yıllık enflasyon Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Haziran ayında enflasyon yüzde 9.1 ile 40 yılın zirvesine yükselmişti.

ABD ARALIK ENFLASYON BEKLENTİSİ NEYDİ?

Ekonomistler, enflasyonun gelecek yıl düşmesini beklerken, resesyon risklerinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

ABD'nin büyük bankalarından JPMorgan'ın analizine göre, yüksek faiz oranlarının ürünlere, hizmetlere ve iş gücüne olan talebi yavaşlatmasıyla ABD'nin gelecek yılın sonuna kadar hafif bir resesyona girme olasılığı bulunuyor.

ABD için 2023 yılı ekonomik görünümü, yavaşlayan büyüme, hızlı parasal sıkılaşma ve ılımlı enflasyon ile tanımlanıyor.

Enflasyonun zirveden hızlı bir şekilde düşeceği ancak 2023 sonunda Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Ülkede iş gücü piyasasının da daha yavaş büyüme ortamında gevşemeye başlayacağı tahmin ediliyor.

KASIM AYINDA BEKLENTİLERİN ALTINDA KALMIŞTI

ABD'de enflasyon Kasım ayında yıllık yüzde 7,1 ile yüzde 7,3 olan beklentinin altında geldi.

Verinin ardından dolar küresel olarak yüzde 1 değer kaybetti, ons altın 1810 doları aşarak 5 ayın zirvesine çıktı. Gram altın 1086 TL ile rekor kırdı.

 

 

Yorumlar