Anasayfa /  Foto Galeri

2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Dünyanın en güçlü ülkeleri aynı zamanda uluslararası medya ve diplomasiyi domine eden, en çok konuşulan ve küresel ekonomik göstergeleri en çok etkileyen ülkeler oluyor. Hangi ülkeler askeri, siyasi ve ekonomik güçleri ve kurdukları ittifaklar sayesinde diğer ülkeleri yönlendirmeyi başardı?Peki "En güçlü ülkeler" araştırmasının bir parçasını oluşturan çalışmada Türkiye 2020'de nasıl bir karne verdi? Dünya üzerinde ne kadar etkin bir aktör oldu? Sıralamada kaçıncı sırayı aldı? İşte o liste...

2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada... - Sayfa 1

Pensilvanya Üniversitesi ile BAV Group'un ortak araştırması bu soruya her yıl olduğu gibi yanıt aradı. 73 ülkeden 21 bin kişi üzerinde yapılan anket çalışmasında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin liderliğe oynarken bazı Avrupa ülkelerinin gerilediği gözlemlendi.

Ülkelerin sıralamasında hangi kriterler baz alındı?
Sıralamada ülkelerin liderleri, ekonomik ağırlıkları, siyasi nüfuz, uluslararası ittifaklar ve ordunun gücü gibi kriterler baz alındı.

Listede geçen yıl ilk 10'a giren ülkelerin sıralaması değişmedi. Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl olduğu gibi yine siyasi, ekonomik ve askeri olarak en güçlü ülke oldu. 73 ülkenin bulunduğu listenin son sırası genel itibariyle Slovenya ekonomik ve siyasi nüfuz olarak küçük çaplı ülkelerden oluştu.

2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada... - Sayfa 2

İşte 2020'de dünyaya yön veren 20 ülke:

2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada... - Sayfa 3

20. İsveç:

2019'da 21. sırada bulunan İskandinav ülkesi bu sene bir basamak yükselerek 20. sıradan sıralamaya girmeyi başardı.

İsveç Avrupa Birliği'nin yüz ölçümü açısından en büyük ülkesi

2020'nin en güçlü ülkeleri listesi açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada... - Sayfa 4

19. İspanya

Covid-19 salgının Avrupa'da en fazla etkili olduğu ülkelerden İspanya yükselmeye devam ediyor. Geçen sene 23. sıradaki ülkenin bu etkinliğinin kaynağında, söz konusu çalışmaya göre, sömürgecilik geçmişi rol oynadı.