Anasayfa /  Ekonomi

2020 Nobel Ekonomi Bilimleri ödülünün sahipleri belli oldu !

Nobel Komitesi, 2020 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'ne Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson layık görüldü. Milgrom ve Wilson'a açık artırma teorisine ve formatlarına yaptıkları katkılar nedeniyle ödül verildi.

Abone ol
Abone ol 12 Ekim 2020 12:58

Nobel Komitesi, 2020 Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü Stanford Üniversitesi'nden Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson'a verildi. Milgrom ve Wilson'a açık artırma/müzayede teorisine ve formatlarına yaptıkları katkılar nedeniyle ödül verildi.

Komiteden yapılan açıklamaya göre Robert Wilson ortak değere sahip nesneler için geliştirdiği teoriyle teklif verenlerin tahmin ettikleri genel değerin altında bir fiyat teklif ettiğini ortaya koydu. Wilson'ın teorisine göre teklif verenlerin böyle davranmasının nedeni 'kazanan lanetinden' korkmaları. Yani ederinden fazla ödeyerek aslında kayba uğramak istemiyorlar.

Paul Milgrom ise hem özel hem de ortak değere yönelik genel bir teori ortaya koydu. Buna göre müzayedelerde teklif verenler birbirlerinin değer tahminlerini bildiklerinde satıcı daha fazla gelir elde ediyor.

Yorumlar