Anasayfa /  Ekonomi

2019 Yılında Asgari Ücret ve İşsizlik Maaşı ne Kadar Olacak?

Milyonlarca asgari ücretli 2019'yılında asgari ücret zammını bekliyor. Geçim şartlarının her geçen gün zorlaştığı ülkemizde, 1603 TL asgari ücret alarak geçimini sağlamaya çalışan vatandaşların gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak kararda.

Abone ol
Abone ol 16 Aralık 2018 21:38

2019 yılı için yapılan toplantılar devam ediyor. İki toplantı yapan komisyonun, üçüncü ve dördüncü toplantıda 2019' yılı asgari ücret zammını açıklaması bekleniyor.

2019 yılı işsizlik maaşının ne kadar olacağı da asgari ücrete bağlı olarak değişecek.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLABİLİR?

İşsizlik maaşının belirlenmesinde nelerin önemli olduğunu anlatan İşcan, şunları söyledi:

İşsizlik parası asgari ücrete bağlıdır. Çünkü bizim işsizlik fonumuzda şöyle denilmektedir: Asgari ücretin en az yüzde 40'ı kadar olur, en çok da yüzde 80'i kadar olur.

Bu da bir tuhaf. Neden? Kişi 10 bin lira maaş alsa veya 5 bin lira maaş alsa 'asgari ücretin yüzde 80'ininden fazla alamaz'. Yani şuanda asgari ücret 2.029,50 TL. Yüzde 80'i baktığımız zaman 1.650 TL'ye denk gelmektedir. Yani kişi 5 bin lira aylık alırsa 2 bin lira maaş alamayacak.

Türkiye'de asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 47'lere. Avrupa ülkelerinde ise yüzde 2'lerde, 3'lerde, 5'lerde. Gelir adaletsizliği burada da göze çarpıyor. 

Neredeyse çalışanların yarısı asgari ücretle çalışırken, hala bunlardan vergi ve ek yük vermek. Yok BES'tir, yok farklı ekstra vergiler yükleyerek, ilave vergilerle. Asgari ücret net olarak 1.450 TL, AGİ dediğimiz Asgari Geçim İndirimi ile beraber 1.603 TL'ye denk geliyor. Bu parayla zaten zor geçinip ayakta durmaya çalışan asgari ücretlilerden bir de ilave vergiler ve kesintiler yapılması sıkıntı.

FONDA YETERİ KADAR PARA BİRİKTİ, 2 BİN LİRA OLMALI

İşsizlik konusuna geldiğimiz zaman. İşsizlik nedir? Ben işten çıkarıldığım zaman bu parayla ne kadar çok iş arama, yani 800 lirayla kiranı ödeyemezsin. Yani 3 ay iş bulamazsan 10 ay işsizlik parası alınabiliyor. 

Bu 800 lirayla 10 ay ne kadar geçinilebilir? İşsizlik fonunda inanılmaz para birikti. Ama bu paralar farklı sektörlere kaydırıldı. Medyadan takip ettiğimiz kadar, inanılmaz farklı yerlere bu paralar gitti. 

En son işsizlik fonundaki yüzde 30 işçilerin daha rahat kullanabilmesi için yapılan kesinti yüzde 50'ye çıkarıldı. Yani 2018 yılında işsizlik fonuna yatan paranın yüzde 50'sine kadar olan kısmını devlet istediği yere harcayabilecek. 

Bu işverenlere teşvik adı altında, ücret garanti fonu ödemesi adı altında, kısa çalışma ödeneği gibi konularda işverene destek sağlanıyor. Yani işçinin parasıyla işverene destek sağlanıyor. 

Bunun gibi sıkıntılardan dolayı da işçilerimizin bazı hak kayıpları oluyor. 800 lira gibi bir işsizlik maaşı var. Bu 2 bin liraya çıkarılsa, zaten birikmiş bir para var fonda. İşçiler de ferahlasa rahatlasa. İş arama sürecinde rahat rahat istediği gibi bir iş bulabilse.


Yorumlar