Anasayfa /  Politika

2019 Yerel Seçim Sonuçları | 31 Mart 2019 seçim canlı sonuçları

2019 Yerel Seçim Sonuçları - 31 Mart 2019 Yerel Seçim sonuçları - İl İl Belediye Seçim sonuçları 2019 Yerel Seçim Sonuçları an ve an haberimizde. Hangi ilde hangi parti kazandı? İlçe İlçe belediye seçim sonuçları 2019 sorgulama. 2019 Yerel Seçim Sonuçları - 31 Mart 2019 seçim sonuçları - Hangi il ve ilçede kim kazandı? Seçim canlı sonuçları haberimizde

Abone ol
Abone ol 31 Mart 2019 05:10

2019 Yerel Seçim Sonuçları - 31 Mart 2019 Yerel Seçim sonuçları - İl İl Belediye Seçim sonuçları. 2019 Yerel Seçim Sonuçları an ve an haberimizde. Hangi ilde hangi parti kazandı? İlçe İlçe belediye seçim sonuçları 2019 sorgulama. 2019 Yerel Seçim Sonuçları  - 31 Mart 2019 seçim sonuçları - Hangi il ve ilçede kim kazandı?  2019 Yerel Seçim Sonuçları haritalı canlı olarak haberimizde.



YEREL SEÇİM HARİTALI CANLI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2019  Yerel Seçim Sonuçları - 31 Mart 2019  Yerel Seçim sonuçları - İl İl Belediye Seçim sonuçları. Yerel Seçim Sonuçları an ve an haberimizde. Hangi ilde hangi parti kazandı? İlçe İlçe belediye seçim sonuçları 2019 sorgulama.



İL İL EREL SEÇİM SONUÇLARI 2019 




Hangi ilede hangi parti kazandı. Anlık olarak yerel seçim sonuçları haberimizden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. 2019 Yerel Seçimleri anlık olarak tüm iller ve illerin ilçeleri tek tıkla öğrenebilirsiniz. Yerel Seçim sonuçları 2019 sorgulama sayfası haberimizdedir. 



YEREL SEÇİM SONUÇLARI CANLI İZLMEK İÇİN TIKLAYIN



TRT 1 başta olmak üzere hemen hemen her televizyon kanalı 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları için canlı yayında olacaktır. Haberimizde ise rahatlıkla tüm kanalları canlı olarak izleyebilir ve Yerel Seçim Sonuçlarını takip edebilirsiniz.



31 Mart Yerel Seçim Sonuçları hangi belediyeyi kim kazandı haberimizden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yerel Seçim Sonuçları için tek yapmanız gereken sayfamızı takip etmeye devam etmeniz olacaktır. Tüm editör arkadaşlarımız anlık bildirimleri ve Hangi il ve ilçede hangi belediyeyi kim kazandı haberleri sayfamızda olacaktır. 



Yerel Seçim Sonuçları için tüm heyecan bizimle kalarak öğrenebilirsiniz. Seçim Sonuçları açıklanır açıklanmaz haberimizde duyurulacaktır. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim yasaklarını kaldırır kaldırmaz ana sayfamızı tıklayarak rahatlıkla yerel seçim sonuçları 2019 için sorgulama yapabilirsiniz. Yerel Seçim Sonuçları 2019 - 31 Mart Yerel Seçim sonuçları - İl İl Belediye Seçim sonuçları için tek yapmanız gereken aktif olan linki tıklamak olacaktır.

Yerel seçim sonuçları Ankara, İstanbul, İzmir,  Bursa, Eskişehir, Kocaeli başta olmak üzere tüm illerin linkleri haberimizdedir. Hangi il ve ilçe kim kazandı öğrenmek için yerel seçim sonuçları sayfamızdan ayrılmayınız. 



01 Adana Yerel seçim sonuçları

02 Adıyaman Yerel seçim sonuçları

03 Afyon Yerel seçim sonuçları

04 Ağrı Yerel seçim sonuçları

05 Amasya Yerel seçim sonuçları

06 Ankara Yerel seçim sonuçları

07 Antalya Yerel seçim sonuçları

08 Artvin Yerel seçim sonuçları

09 Aydın Yerel seçim sonuçları

10 Balıkesir Yerel seçim sonuçları

11 Bilecik Yerel seçim sonuçları

12 Bingöl Yerel seçim sonuçları

13 Bitlis Yerel seçim sonuçları

14 Bolu Yerel seçim sonuçları

15 Burdur Yerel seçim sonuçları

16 Bursa Yerel seçim sonuçları

17 Çanakkale Yerel seçim sonuçları

18 Çankırı Yerel seçim sonuçları

19 Çorum Yerel seçim sonuçları

20 Denizli Yerel seçim sonuçları

21 Diyarbakır Yerel seçim sonuçları

22 Edirne Yerel seçim sonuçları

23 Elazığ Yerel seçim sonuçları

24 Erzincan Yerel seçim sonuçları

25 Erzurum Yerel seçim sonuçları

26 Eskişehir Yerel seçim sonuçları

27 Gaziantep Yerel seçim sonuçları

28 Giresun Yerel seçim sonuçları

29 Gümüşhane Yerel seçim sonuçları

30 Hakkari Yerel seçim sonuçları

31 Hatay Yerel seçim sonuçları

32 Isparta Yerel seçim sonuçları

33 İçel (Mersin) Yerel seçim sonuçları

34 İstanbul Yerel seçim sonuçları

35 İzmir Yerel seçim sonuçları

36 Kars Yerel seçim sonuçları

37 Kastamonu Yerel seçim sonuçları

38 Kayseri Yerel seçim sonuçları

39 Kırklareli Yerel seçim sonuçları

40 Kırşehir Yerel seçim sonuçları

41 Kocaeli Yerel seçim sonuçları

42 Konya Yerel seçim sonuçları

43 Kütahya Yerel seçim sonuçları

44 Malatya Yerel seçim sonuçları

45 Manisa Yerel seçim sonuçları

46 Kahramanmaraş Yerel seçim sonuçları

47 Mardin Yerel seçim sonuçları

48 Muğla Yerel seçim sonuçları

49 Muş Yerel seçim sonuçları

50 Nevşehir Yerel seçim sonuçları

51 Niğde Yerel seçim sonuçları

52 Ordu Yerel seçim sonuçları

53 Rize Yerel seçim sonuçları

54 Sakarya Yerel seçim sonuçları

55 Samsun Yerel seçim sonuçları

56 Siirt Yerel seçim sonuçları

57 Sinop Yerel seçim sonuçları

58 Sivas Yerel seçim sonuçları

59 Tekirdağ Yerel seçim sonuçları

60 Tokat Yerel seçim sonuçları

61 Trabzon Yerel seçim sonuçları

62 Tunceli Yerel seçim sonuçları

63 Şanlıurfa Yerel seçim sonuçları

64 Uşak Yerel seçim sonuçları

65 Van Yerel seçim sonuçları

66 Yozgat Yerel seçim sonuçları

67 Zonguldak Yerel seçim sonuçları

68 Aksaray Yerel seçim sonuçları

69 Bayburt Yerel seçim sonuçları

70 Karaman Yerel seçim sonuçları

71 Kırıkkale Yerel seçim sonuçları

72 Batman Yerel seçim sonuçları

73 Şırnak Yerel seçim sonuçları

74 Bartın Yerel seçim sonuçları

75 Ardahan Yerel seçim sonuçları

76 Iğdır Yerel seçim sonuçları

77 Yalova Yerel seçim sonuçları

78 Karabük Yerel seçim sonuçları

79 Kilis Yerel seçim sonuçları

80 Osmaniye Yerel seçim sonuçları

81 Düzce Yerel seçim sonuçları





81 İl ve ilçe yerel seçim sonuçları için aktif olan ile tıklayarak rahatlıkla yerel seçim 2019 sonuçları öğrenebilirsiniz. Yerel seçim sonuçları 31 Mart 2019 tarihinde açıklanacaktır.YSK'nın resmi sonuçları açıklaması ise bir sonraki bulacağı için YSK seçim yasaklarını kaldırması ile birlikte 31 Mart Yerel Seçim sonuçları il il belediye seçim sonuçları için haberimizden sorgulama yapabilirsiniz.



YEREL SEÇİM SONUÇLARI İÇİN SON DAKİKA BİLGİLERİ

Türkiye'de 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerin 31 Mart 2019 tarihinde Pazar günü yapılacağı açıklanmıştı. Eğer erken seçim seçeneği devreye girmezse milyonlarca vatandaş bir kez daha 31 Mart tarihinde sandığa gidecek.

YEREL SEÇİMLER KAÇ YILDA BİR YAPILIR? NE ZAMAN YAPILIR

Türkiye siyasi tarihinde genel seçimlerin olduğu kadar yerel seçimlerinde önemi büyüktür. Özellikle "İstanbul'u yöneten Türkiye'yi yönetir" sözüyle ifade edilen bu anlayış Türkiye'nin 81 ilinde hakimdir. Genel idarenin tabanda hissedilmesi için aracı rol üstlenen ve yerelin geleneklerini yönetime taşıyan yerel yönetimler bu nedenle oldukça merkezi bir rol üstlenir. 

Türkiye'de yerel seçimler 5 (beş) yılda bir yapılmaktadır. Türkiye siyasi tarihinde gerçekleştirilen son yerel seçim 2014 yılında yapılmıştır. Kolay bir matematik yaparsak bir sonraki yerel seçimlerin 2019 yılında yapılacağını söyleyebiliriz. 2019 yerel seçimlerinde oy kullanma noktalarında sandık kurulacak. Yüksek Seçim Kurulunun koordinasyonunda vatandaş sandığa gidecek. Böylece vatandaşın isteği sandığa yansıyacak ve yerel yöneticiler iş başına gelecek. 24 Haziran 2018 seçimlerinin de geride kaldığı andan itibaren 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimler kritik önem taşımaya başladı. Ve siyasiler, siyasi partiler şimdiden yerel seçim hazırlıklarına başladı.

YEREL SEÇİMDE KİMLER SEÇİLİR? NE YAPILIR

Büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri.. İşte bu kritik görevlere gelecek her yönetici yerel seçimler vasıtasıyla seçilir.  En küçük yönetimden en büyük yönetime kadar binlerce yönetici yerel seçimler sayesinde iş başına gelir. Birkaç kişinin yaşadığı bölgeden yüz binlerce kişinin yaşadığı şehirlere kadar her noktada yönetici seçimi yerel seçimler ile yapılmaktadır.

Yerel seçimler için 1 aydan kısa bir süre kaldı. 31 Mart 2019 günü gerçekleştirilecek olan seçimlerle oy kullanacaklar seçmenler ise oy kullanacakları sandıkları araştırmaya devam ediyor. Peki, sandık sorgulamanasıl yapılır ve oy kullanma işlemleri öncesinde sandık bilgileri nasıl elde edilir?

İlk olarak YSK’nın resmi internet adresi üzerinde yer alan ‘sandık sorgulama’ özelliğini kullanan seçmenler oy kullanacakları yeri öğrenebilecek. Sorgulama yapmadan önce üst sekmede yer alan nüfus cüzdanı ve T.C kimlik kartı seçeneklerinden birisinin tercih edilmesi gerekiyor.

YSK SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

SEÇMEN SORGULAMADA İKİNCİ YÖNTEM MOBİL UYGULAMA

e-Devlet ve benzeri mobil uygulamaların yaygınlaşmasının ardından devlet kapısında yapılan işlemler mobile taşınmış ve bürokraside hız kazanılmıştı. Bu hıza destek veren kurumlardan biri olan Yüksek Seçim Kurulu da seçmen sorgulama işlemleri için kullanıcılara 3 farklı seçenek sunmuştu. Bu seçeneklerden birisi olan mobil uygulama ile seçmenler gerekli bilgileri girerek oy verecekleri yerleri öğrenebiliyor.

E DEVLET SANDIK SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ...

‘NEREDE OY KULLANACAĞIM’ ÖZELLİĞİ E-DEVLET’TE!

Oy kullanma işlemi öncesinde seçmenlerin oy verme işlemleri hakkında bilgileri elde edebileceği yerler arasında geçtiğimiz dönemde e-devlet de eklenmişti. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oy kullanacak kişiler e-devlet üzerinden kullanıcı adı ve şifrelerini girerek sorgulama yapabilecek. 

31 Mart yerel seçimleri de son seçimler gibi Cumhur ve Millet ittifakı arasında geçecek. Seçime katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri de bu kapsamda belirlenmiş oldu. YSK’da çekilen kura sonrasında 1. sırada Saadet Partisi, 2. sırada Bağımsız Türkiye Partisi, 3. sırada Türkiye Komünist Partisi (TKP), 4. sırada Vatan Partisi, 5. sırada Büyük Birlik Partisi, 6. sırada Hür Dava Partisi, 7. sırada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 8. sırada Adalet ve Kalkınma Partisi, 9. sırada Demokrat Parti (DP), 10. sırada Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 11. sırada İYİ Parti, 12. sırada Halkların Demokratik Partisi (HDP), 13. sırada Demokratik Sol Parti (DSP) pusulada yer almış olacak.

31 Mart Yerel seçimlerinde toplam 57 milyon 78 bin 461 seçmen 194 bin 715 sandıkta oy kullanacak. Öte yandan 2019 Yerel Seçim sonuçları, YSK’nın seçim yasağının kaldırması ile birlikte anbean siteden takip edilebilecek. 2019 seçim sonuçları öncesi detaylı tüm bilgileri bu başlık altından öğrenebilirsiniz.

11 SORUDA (YEREL SEÇİM 2019)

Türkiye, 31 Mart'ta mahalli idarecilerini seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği seçim takvimi süreci işliyor.

Seçim süreci, oy kullanma ve oyların sayılmasına ilişkin 11 soru ve yanıtları şöyle:

1- Seçime kaç siyasi parti katılacak?

Yerel seçime 12 siyasi parti katılacak. YSK kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

2- Belediye başkan adaylıkları ne zaman kesinleşecek?

Siyasi parti ilçe başkanlıkları belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, büyükşehirlerde siyasi parti il başkanlıkları büyükşehir belediye başkan aday listelerini il seçim kurullarına alındı belgesi karşılığında 19 Şubat 2019 Salı günü en geç saat 17.00'ye kadar verecek. Kesin aday listeleri (bağımsız adaylar dahil) ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca 3 Mart'ta ilan edildi.

3- Seçmen nerede oy kullanacak?

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

4) Büyükşehirlerde yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

5) Büyükşehir olmayan illerde neler için oy verilecek?

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek.

6) Köylerde hangi oylar kullanacak?

Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

7) Oy pusulaları ne renk?

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.

8) Pusulalar kaç zarfa konulacak?

Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

9) Hangi ilde saat kaçta oy verme işlemi başlayacak?

YSK kararına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

10) Oylar saat kaçta sayılmaya başlanacak?

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

11) Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.


Yorumlar