Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

2019 Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? Kandil tarihleri !

Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek sorusu, araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Bu önemli günleri ibadet ederek geçirmek isteyen Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2019 Miraç Kandili tarihini sorgulamaya başladı. Peki, Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, bu güne özel olarak yapılabilecek ibadetler

Abone ol
Abone ol 29 Mart 2019 15:24

Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek sorusu, araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Bu önemli günleri ibadet ederek geçirmek isteyen Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2019 Miraç Kandili tarihini sorgulamaya başladı. Peki, Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, bu güne özel olarak yapılabilecek ibadetler

İslam aleminde ‘Allah'a yükseliş ve arınma’ olarak kabul edilen Miraç Kandili, son günlerin en çok araştırılan konularından biri oldu. Kandil ibadetlerini hakkıyla yerine getirmek ve çeşitli hazırlıklar yapmak isteyen vatandaşlar, Miraç Kandili’nin 2019 tarihini merak ediyor. Peki, Miraç Kandili ne zaman idrak edilecek?

İslam aleminde Recep, Şaban ve Ramazan’ı kapsayan rahmet ve bereket mevsimi üç aylar, 8 Mart Cuma günü itibariyle başladı. Müslümanlara oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi nafile ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen bu aylarda, Berat Miraç ve Berat Kandilleri ile Kadir Gecesi gibi özel geceler yer alıyor. 

Receb ayının 26. günü idrak edilecek olan kandilin tarihi Diyanet Dini Günler Takvimi içerisinde yerini almıştı. Buna göre, Mirac Kandili 2019 yılında 2 Nisan 2019 Salı gününe denk gelecek. 



MİRAÇ KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Dini kaynaklara göre Miraç Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, Receb ayının 27. günü olan Miraç Kandili'nde müminler bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesini çeşitli ibadetler ve dua ile geçirmiştir. Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat bu mübarek gecenin gündüzünde oruçlu olmanın, Allah katında çok kıymetli olduğu çeşitli İslam alimleri tarafından söylenmektedir.

Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili hususi bir ibadet mevcut değildir. Namaz, tilavet-i Kur'ân, dua gibi bütün ibadet çeşitleri ile gece ihya edilebilir... Mübarek gecelerde kılınan bazı hususi namazlar sünnette mevcut değildir; muteber bir rivayete de istinad etmezler. Bu, “O gecelerde namaz kılmak mekruhtur” anlamına gelmez. Teheccüd ve nafile namazları teşvik eden rivayetler çoktur. Bunların mübarek gecelerde yapılması elbette daha faziletlidir.” (Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/289). Kandil gecelerine ait olduğu kaydedilen namazları da ayrıca kılmakta bir beis yoktur; sevaptan hâli değildir.

MİRAÇ KANDİLİ'NİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Mekke’de müşriklerin Müslümanlara uyguladıkları zulüm ve şiddet tahammül sınırlarını aşmıştı. Müslümanlar üç yıl boyunca her türlü insani ve ticari ilişkiyi ortadan kaldıran büyük bir boykota maruz bırakılmışlardı. Boykotun sona erdiği günlerde Resûlullah Efendimiz (s.a.s.), önce kendisini daima destekleyen amcası Ebû Tâlib’i, sonra da çok sevdiği hanımı Hz. Hatice’yi kaybetmişti. Hüznün gönülleri kuşattığı, ümitlerin tükenme noktasına geldiği bugünlerde Yüce Allah, habibi Muhammed Mustafa’yı huzuruna kabul ederek İsrâ ve Mirâç ile şereflendirdi.

Mirâç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksâ’dan göklere yükselip Yüce Allah’tan vahiy almasıdır.

Miracın hediyesi, Allah’a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesidir.

Miracın bir diğer hediyesi ise “Âmenerrasulü” diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.

Mirâç, Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O’na yaklaşmaktır. Mirâç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fânî olandan vazgeçip bâkî olana yönelmektir.




Yorumlar