Anasayfa /  Foto Galeri

2000 yılı sonrası için emeklilik intibakı nihayet TBMM'de

Emekli aylıklarının yeniden hesaplanması amacıyla 2012 yılında yasal değişiklik yapılmış ve 2013/Ocak ödeme dönemi itibarıyla yürürlüğe konmuştu. Emeklilik intibakı olarak bilinen bu düzenlemeden sonra gözler intibak yapılmayan 2000 yılı sonrası emekli aylıklarına çevrilmişti.

2000 yılı sonrası için emeklilik intibakı nihayet TBMM'de - Sayfa 1

Emekli aylıklarının yeniden hesaplanması amacıyla 2012 yılında yasal değişiklik yapılmış ve 2013/Ocak ödeme dönemi itibarıyla yürürlüğe konmuştu. Emeklilik intibakı olarak bilinen bu düzenlemeden sonra gözler intibak yapılmayan 2000 yılı sonrası emekli aylıklarına çevrilmişti. Hâl böyle iken 2000 yılından sonra emekli olan binlerce kişi, kendileriyle ilgili ne zaman intibak düzenlemesi yapılacağı, bu konuda gelişme olup olmadığını sormaktadır. Okuyucularımıza her zaman olduğu gibi en ufak bir gelişme olması hâlinde anında bilgilendirmekteyiz.

2000 yılı sonrası için emeklilik intibakı nihayet TBMM'de - Sayfa 2

2000 yılı sonrasında emekli olanların intibakı ile ilgili nihayet “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adı altında yeni bir düzenleme yapılmasını öngören kanun teklifi 6 Şubat 2020 günü TBMM komisyonlarına kadar ulaştı.

2000 yılı sonrası için emeklilik intibakı nihayet TBMM'de - Sayfa 3

2000 YILI SONRASI EMEKLİ AYLIK FARKLARININ SEBEPLERİ

2000 yılı sonrası için emeklilik intibakı nihayet TBMM'de - Sayfa 4

2000 yılı sonrası aylık bağlama sisteminde aylıklar; sigortalının tüm hizmet süresindeki prime esas kazançlarının tahsis talep yılına Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı ile güncellenerek taşınması suretiyle bulunan kazançlar toplamının, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunan ortalama günlük kazancının aylık değerinin, yine sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına göre bulunan aylık bağlama oranı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır.