Anasayfa /  Foto Galeri

11 Büyükşehir il başkanları sokağa çıkma yasağı istedi

Koranvirüs salgınının Türkiye'de de görülmesinin ardından öncelikle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından sürekli gündeme getirilen ve gündemde de tutulmaya çalışılan "sokağa çıkma yasağı ilan edilsin" isteği CHP'li 11 büyükşehir belediyesi başkanının ortak çağrısına dönüştü.

11 Büyükşehir il başkanları sokağa çıkma yasağı istedi - Sayfa 1

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta sonu başlattığı ve önümüzdeki Cumartesi ve Pazar günleri de 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanacak sokağa çıkma yasağına ilişkin genelge yayınlarken CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı ortak bir bildiri hazırlayıp "sokağa çıkma yasağı ya da tam tecrid-i kapanma" ile belediyeleri için gelir getirecek çeşitli muafiyetler talep etti...

11 Büyükşehir il başkanları sokağa çıkma yasağı istedi - Sayfa 2

Salgının ilk günlerinden bu yana İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından ısrarla gündemde tutulmaya çalışılan ve bir şekliyle de Olağanüstü Hali çağrıştıran taleplere de birçok kurum ve kuruluş ile bilim insanlarının da fikri bu yönde gerekçesini gösterdiler. Ancak bu kurum ve kuruluşların ve de bilim insanlarının kimler olduğu konusunda herhangi bir kaynak, dayanak göstermeye gerek görmedikleri görüldü.

11 Büyükşehir il başkanları sokağa çıkma yasağı istedi - Sayfa 3

Salgını dünyada en iyi yöneten ülkeler arasında başta Dünya Sağlık Örgütü dahil birçok uluslarlararası kuruluş ve kişi kabul etmişken, Bilim Kurulu ve İl Pandemi Kurulları'nın kademeli aldıkları tedbirler ortadayken 11 CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı'nın çağrısının altında yatan asıl gerekçe ise sonraki maddelerde ortaya çıktı.

11 Büyükşehir il başkanları sokağa çıkma yasağı istedi - Sayfa 4

Çünkü 11 başkan hükümetten sadece sokağa çıkma yasağı ya da tam tecrit değil aynı zamanda para getirecek bazı ayrıcalık ve muhafiyetler talep ediyorlardı.

Belediyelerin banka ve sözleşmelerden kaynaklı kredi borçlarıyla birlikte özel ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşlarına olan borçlarının 2020 yılı için ertelenmesi, Belediyelerin genel bütçe paylarının ve borçlanma limitlerinin artırılması, toplu ulaşımda Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için Hazine tarafından gelir desteği yapılması, toplu taşıma araçlarında kullanılan akaryakıttan, rutin taşımacılık faaliyetlerine dönene kadar ÖTV alınmaması talep edilen ayrıcalıklardan birkaçı.