Anasayfa /  Foto Galeri

10 soruda kısa çalışma ödeneği!

Firmaların başvuruları alınmaya başlandı ayrıca çalışanların bu imkandan yararlanma şartları da kolaylaştırıldı. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenler İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adresleri aracılığı ile gerekli belgeleri göndererek alabilecek.

10 soruda kısa çalışma ödeneği! - Sayfa 1

Koronavirüs salgını nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalan şirketler hükümetin uygulamaya koyduğu kısa çalışma ödeneğine başvuruyor. Milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Star gazetesi yazarı Resul Kurt, bugünkü köşesinde merak edilenleri 10 maddede tek tek açıkladı.

10 soruda kısa çalışma ödeneği! - Sayfa 2

BAŞVURU E-POSTA İLE YAPILACAK

İşverenler kısa çalışma başvurusunu, ilgili başvuru formuyla yapacak ve eki isim listesini e-posta ile ilgili İŞKUR birimine elektronik posta ile kuruma gidilmeden yapılacak. Her bir SGK numarası için ayrı ayrı başvuru gerekiyor. Başvuru formunun imza sirkülerinde yer alan yetkili bir kişi tarafından imzalanması gerekmektedir. Covid-19’un işletmeye olan etkisini göstermesi bakımından Şirket Yönetim Kurulu kararı alınması ve ayrıca sipariş erteleme veya iptaline ilişkin belgelerin taranarak e-postaya eklenmesi uygundur.

Yönetim Kurulu kararında "İşyerinde covid-19 ile mücadele ve sağlık tedbirleri kapsamında faaliyetin durdurulduğunun/azaltıldığının" belirtilmesi uygun olacaktır.

10 soruda kısa çalışma ödeneği! - Sayfa 3

SGK VE VERGİ BORCU OLAN BAŞVURABİLECEK Mİ?

İşverenin SGK ve Vergi borcu olması kısa çalışma başvurusunu etkilemeyecektir. SGK ve Vergi borcu olan işyerleri de kısa çalışmadan yararlanabilir.

10 soruda kısa çalışma ödeneği! - Sayfa 4

TEFTİŞ OLACAK MI?

Kısa çalışmadan faydalanmak isteyen tüm işyerleri için İş Müfettişleri tarafından uygunluk incelemesi yapılması gerekecek. Tüm incelemeler mahalline gidilmeksizin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında veya Grup Başkanlıklarında sadece ilgili başvuru evrakı ve ekleri üzerinden ve tespit tutanağı düzenlenmeksizin gerçekleştirilecektir.